Ik heb een boek geschreven!

Ik heb een boek geschreven

Watte, een boek geschreven?!

Vroeger, toen ik klein was, wilde ik net als Joke van Leeuwen worden: een schrijver die haar eigen boeken illustreert. Die droom is altijd blijven kriebelen en heeft geleid tot de titel van dit blog: ik heb een boek geschreven! 

Of eigenlijk: ik ben een boek aan het schrijven want hij is natuurlijk pas af als hij in de boekhandel ligt. (Fingers crossed!)

Het wordt een historische jeugdroman (10+) met een snufje fantasy, geïnspireerd door het verhaal ‘the fisherman and his soul’ van Oscar Wilde.

(Tekst gaat verder onder de foto’s.)

Ik heb een boek geschreven, een historische jeugdroman
Inspiratiebronnen voor mijn boek

Een kleine geschiedenis van uitgestelde dromen

Als kind waren mijn hobby’s tekenen en schrijven en ik wilde niet tussen die twee kiezen, maar het lekker allebei doen. Ergens ben ik toch de mist ingegaan, want toen ik eenmaal op de kunstacademie zat (ik deed beeldende kunst op de KABK), heb ik geen letter meer op papier gezet. Ik stortte me volledig op mijn beeldende werk – kleurenclassificatieschema’s van vogels.

Ieder jaar riep ik: ‘Ik ga weer schrijven!’ En ieder jaar had ik weer een nieuwe theorie of aanpak bedacht om nu wél een manuscript af te krijgen.

Maar het leven werkte niet mee.

Tot ik in 2019 een oproep voor een schrijfwedstrijd van een kinderboekenuitgeverij las. Eindelijk was het zo ver! Ik herinnerde me weer hoe graag ik wilde schrijven. In het voorjaar ben ik begonnen met brainstormen. Eerst bedacht ik hoe ik de verhaallijn wilde laten ontvouwen en daarna ben ik begonnen met schrijven. En héél véél herschrijven.

Schrijfgroep

Begin 2021 heb ik een schrijfgroep opgericht met gelijkgestemde ambitieuze schrijvers. Mijn manuscript had drie rigoureuze herschrijfrondes doorstaan en daarna had ik een sterke behoefte aan externe feedback en een frisse blik. En ik wilde natuurlijk peilen of het verhaal überhaupt bij mensen in de smaak viel. 

Met de hulp van mijn schrijfgroep, Katinka van Gorkum en Laila de Miranda, heb ik nog een flinke slag gemaakt. Na een jaar finetunen, herschrijven en husselen werd het tijd voor de volgende stap.

Aanbieden aan uitgeverijen

Je kan oneindig dingen blijven veranderen, maar op een gegeven moment is het gewoon tijd om je verhaal op te sturen naar een uitgeverij of een literair agent. Eind maart (2022) heb ik mijn manuscript uitgezwaaid en sindsdien ligt het bij mijn lievelingsuitgeverij. 

In juli kreeg ik een superspannend mailtje: geen automatische afwijzing! 

Mijn lievelingsuitgeverij liet weten dat ze interesse hadden in mijn manuscript, maar dat er inhoudelijk nog dingen waren die niet helemaal klopten. Ze stuurden uitgebreide feedback mee waarmee ik aan de slag kon. Ik vond het stiekem heel bizar dat ik het tot ronde twee had geschopt, omdat het mijn allereerste manuscript is en ook nog eens bij mijn allerlievelingsuitgeverij. Ik heb mezelf de hele zomer in de arm geknepen!

Schrijfweek op de Veluwe: nog meer herschijven!

De afgelopen weken ben ik druk bezig geweest met brainstormen en herschrijven. Onder andere op deze heerlijke locatie op de Veluwe: 

(Tekst gaat verder onder de foto’s.)

Schrijfweek op de Veluwe met mijn hondje Chuffy

Gisteren heb ik de nieuwe versie opgestuurd naar mijn lievelingsuitgeverij! Het verhaal is voor mijn gevoel veel sterker en evenwichtiger geworden. Het past allemaal beter in elkaar nu. En ik vond zelf ook nog allemaal dingen die niet klopten en die nu hopelijk zijn gladgestreken.

Schrijfcarrière en schrijfambities

Natuurlijk droom ik ook alvast verder over mijn carrière als schrijver. Ik zie dit eerste manuscript niet als een eiland, maar als allereerste beginnetje van iets veel groters. In het begin van dit blog noemde ik de kunstacademie kort, maar tijdens het schrijven ben ik erachter gekomen dat ik helemaal geen kunstenaar ben, maar een schrijver. Dat is waar ik écht warm van word en waar ik niet steeds mee loop te stuggelen. En als ik wel eens een keer struggel is het op een productieve en inspirerende manier. 

De komende maanden ga ik allereerst keihard duimen. Ik hoop zo dat de uitgeverij de nieuwe versie ook een verbetering vindt. Ondertussen ga ik niet zitten niksen, want naast mijn dagelijkse werk als literair redacteur ga ik ook aan een nieuw verhaal beginnen. 

Dus: wordt vervolgd…

Vertekende foto van een manuscript van een boek